Ротарианците от Димитровград подпомогнаха възстановяването на базиликата в Плиска

    Ротари клуб -Димитровград се включи в инициативата за набиране на средства за възстановяването на голямата базилика в първата българска столица Плиска. На благотворително събитие снощи ротарианците и техните съпруги набраха близо 8 000 лв. в подкрепа на начинанието.

    5 230 лв. бяха даренията в специално поставената урна, имаше и лични дарения от присъстващите. Гости на събитието бяха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и бизнесменът Стефан Шарлопов, които представиха каузата на сдружение „Плиска“ за възстановяване на базиликата.

    Двамата отговаряха и на въпросите на присъстващите по различни исторически и общественозначими теми. Президентът на Ротари в Димитровград Благой Балутев призова и други организации да се включат в набирането на средства за възстановяване на базиликата в Плиска. Благотворителното събитие започна с изпълнение на българския химн от петокласничката на ПМГ "Ив.Вазов" Кристин Стефанова.

    Ротарианците ще продължат да подкрепят каузата. На традиционния благотворителния бал на Благовещение, организиран от клуба в Димитровград картина за участие в търга ще дари художникът Ради Радев, обяви Благой Балутев. Същото ще стори и проф.Божидар Димитров, който обеща икона от личната си колекция. 

    Димитров сподели как е възникнала идеята за възстановяване на базиликата в Плиска. Разказа за срещата си с баба Ванга, която го извикала при себе си и му казала, че той е определен да се погрижи за знаковите за българската държава църкви. Думите на пропочицата били, че България ще се оправи, когато тези свети места се възстановят.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини