С тържествен ритуал в Античния театър в Пловдив българското ротарианско общество обяви отделянето на България в самостоятелен Дистрикт 2482 с гуверньор Наско Начев.

Събитието бе ознаменувано с откриването на специална колона на побратимените с Пловдив градове.

На указателни табели са изписани имената на всичките 20 градове, като най-отдалечният е Валенсия /Венецуела/ - на 9800 км, а най-близкият - на 423 км,, е Куманово /Македония/.

До Античния театър ротарианците отидоха с шествие по главната улица, а тържествената церемония започна точно в 12.00 часа със звън на църковни камбани. Издигнати бяха знамената на „Ротари интернешънъл", на Дистрикт 2482-България и на Европейския съюз на фона на химните на България, ЕС и на ротарианското движение, изпълняван

За първи път прозвуча химнът на Дистрикт 2482, който се изпълнява от Васил Петров - също ротарианец.

„Отделянето ни в самостоятелен Дистрикт стана, защото България вече е достатъчно силна и защото доказахме, че можем да работим в екип с клубове от други страни", заяви Наско Начев.

До момента България беше в една зона с още пет балкански страни.

Поради активността на българските клубове през август България ще бъде домакин на една от трите президентски конференции на „Ротари интернешънъл" на тема "Мирът и разбирателството на Балканите".

„Ротари" е организация на професионалисти от цял свят, които осигуряват хуманитарна помощ, насърчават моралните норми във всички професии и помагат за установяването на мир и доброжелателство по света.

В организацията членуват повече от 1 222 000 души от 168 страни на света, обединени в 32 000 ротариански клуба. В България има 74 клуба, шест предварителни клуба и няколко инициативни групи, в които членуват над 2500 ротарианци.